Bezig met laden

Bezig met laden

Verbouw boerderij Goëngahuizen

Verbouw boerderij Goëngahuizen

24 mei 2018

Wat maakt het wonen op de boerderij nou bijzonder. Enerzijds de vrijheid van het boerenerf, anderzijds het enorme volume dat de schuur biedt. Samen met de toekomstige bewoners hebben we de vrijheid gevoeld om hierbinnen een spannend en dynamisch, maar ook een gezellig en warm gezinshuis te realiseren.

De entree van de woning is vormgegeven als ‘koude hal’. Je komt via de nieuwe hoge verticale gevelopening binnen in de schuur en ervaart hier de volledige maat en schaal van het schuurvolume. De gebinten, de rauw gemetselde muur van de stal en tegelijkertijd een blik op de nieuwe, moderne ingrepen en toevoegingen. Door de hoge, verticale glaspartij dringt het daglicht tot diep in de ruimte door. Er is veel te zien en tegelijkertijd blijft er ook nog veel verborgen.

Vanuit de koude hal is er toegang tot de glazen entreehal. Deze hal ligt tussen de wand die het woongedeelte in de schuur afbakent en het mysterieuze witte volume dat zich hier om- en overheen gevouwen heeft. De keuken is het centrale punt in de leefruimte, een hart in het huis. In het verlengde van de keuken is er zicht op de tuin. Bij binnenkomst is er gelijk de blik naar en de verbinding met buiten. Door de ‘lichthappers’ valt er van verschillende zijden licht naar binnen en zie je de voorbijtrekkende wolken. Gedurende de dag is er telkens een ander beeld, ander licht. De oude baanderdeuren zijn nu een grote glazen gevelopening geworden, uitkomend op het terras, waardoor binnen en buiten hier ongedwongen in elkaar over lopen. Het is een groot glasvlak, maar het erf en de tuin bieden hier beschutting. De horizontale opening in de tweede zithoek geeft juist een brede blik over het weidse landschap, een panoramische blik vanuit de huiselijke beschutting.

Het oude voorhuis is ‘slaaphuis’ voor de kinderen. De woonkamer is hier een werkruimte geworden, met rondom uitzicht over het omliggende landschap.

Het witte volume in de schuur beweegt mee met de opgaande beweging van de trap. Het volume vouwt zich rond de gebinten naar boven. Vanuit het volume is er toegang naar de zolder. Door de volumes van de lichthappers is hier een landschap ontstaan dat kinderen uitdaagt tot spelen, filmkijken, beleven en ontdekken. Anderzijds komt de route uit in een slaapruimte met hoge vensters met ditmaal een verticale opening die het landschap weer op een totaal andere wijze in beeld brengt. Een privédomein met ingekaderde blik op weiland, horizon en opkomende zon. In de slaapkamer is het gebint een belangrijk ruimtesturend beleefbaar element. Het bad is los geplaatst in dit vertrek. De doucheruimte en inloopkast zijn integraal opgenomen in het volume en vallen hierin weg.

De schuur is uitdagend, beleefbaar en biedt ruimte aan divers gebruik van de bewoners. De ruimte daagt uit tot een continue ontdekkingstocht.

Verbouw boerderij Goëngahuizen

Naar boven