Bezig met laden

Bezig met laden

SWS / MFC Sint Jacobiparochie

SWS / MFC Sint Jacobiparochie

10 april 2018

Met de realisatie van de SWS/MFC Sint Jacobiparohie ontstaat een nieuwe samenwerking in bestaande gebouwen. Een samenwerking waar al lang naar toe is gewerkt en die nu concreet vorm krijgt. Basis voor het ontwerp is de ploegschaar, de omgewoelde aarde, van waaruit weer een nieuw begin ontstaat. Een proces dat is geworteld in Sint Jacobiparochie. Seizoenen en jaren die als vanzelfsprekend in elkaar overlopen. Verbinding met de plek en met de geschiedenis van deze plek én ruimte voor de toekomst. Een plek van herinneringen en een plek om met elkaar nieuwe herinneringen te maken. 

Het nieuwe entreegebied verbindt op een vloeiende wijze de twee gebouwdelen met elkaar. Door het openvouwen van de ruimte ontstaat gericht op de Georg van Saksenstraat de hoofdentree. Zichtbaar vanaf en representatief naar de straat. Ook naar het plein wordt het gebouw opengevouwen, hier ontstaat een entree naar het plein. Door de ronde wanden, het wijken en bij elkaar komen hiervan, worden verschillende plekken in het gebouw op natuurlijke wijze aan elkaar geregen en verbonden met elkaar. Er ontstaat een dynamisch, uitdagend en vriendelijk interieur. 

De ruimte waarin men binnenkomt in het gebouw is ruim van opzet. Een fijne binnenkomst. In de morgen kunnen ouders hun kinderen binnenbrengen, overdag kan de ruimte ook als leer-/werkruimte ingezet worden. Als er in de avonduren of in het weekend een grotere activiteit is, kan de ruimte dienst doen als ontvangstruimte. De rondlopende wanden kunnen dienst doen als expositieruimte. Vanuit dit entreegebied loopt de routing op natuurlijke wijze naar de verschillende gebouwonderdelen. De raamopeningen zijn strategisch geplaatst, zodat er daarbij telkens zicht op de omgeving is. 

De uitbreiding van de voormalige Open Hof heeft eenzelfde vormentaal als het entreegebied. De gevelopeningen die ontstaan door het openvouwen van de gevel zijn gericht op het entreegebied. Het overhoekse raam biedt bezoekers van het gebouw een ‘ingelijste’ blik op wat er binnen gebeurt. Tegelijkertijd kunnen de kleine kinderen goed in de gaten houden wat er buiten gebeurt, hun ouders uitzwaaien of juist uitkijken naar hun komst. De bestaande kerkzaal zal bij het nieuwe gebruik van het gebouw multifunctioneel gebruikt gaan worden als kerkzaal, speellokaal en bijeenkomstruimte (met podium). 

De ronde wanden zijn gemaakt uit gestandaardiseerde elementen, die geprefabriceerd op de bouw kunnen worden aangeleverd. Hierdoor kunnen de elementen in schone, droge omstandigheden gemaakt worden én kan er op de bouw snel gewerkt worden. De raamopeningen in de ronde wanden worden uitgevoerd in een verdiepingshoog kozijn. De binnenzijde van de elementen wordt afgewerkt met transparant gelakt triplex, waardoor het interieur een warme, natuurlijke uitstraling krijgt. De buitenzijde wordt bekleed met verticaal geplaatste houten gevelbekleding in warme natuurlijke kleuren die aansluiten bij de kleuren uit het omliggende Bildtse landschap.

 SWS / MFC Sint Jacobiparochie

Naar boven