Bezig met laden

Bezig met laden

Verbouw split-level bungalow Leeuwarden

Verbouw split-level bungalow Leeuwarden

02 mei 2018

Al eerder revitaliseerden we een werk van wijlen architect Teeuw uit Leeuwarden. Dit keer was het de in verval geraakte privéwoning van de architect; een split-level bungalow. De woning is met respect getransformeerd naar een spannend en dynamisch familiehuis met verrassende elementen in het interieur.

De woning was gedateerd en met de energieprestatie was het slecht gesteld. De woning is daarom volledig geïsoleerd en voorzien van een energiezuinige installatie. Maar daarnaast bood de bestaande woning een uitdagende basis voor het realiseren van een modern droomhuis. Door een tweetal uitbreidingen aan de tuinzijde van de woning is een ruimtelijke woning ontstaan, zonder de geborgenheid te verliezen. Door de reeds aanwezige niveauverschillen heeft de woning een heldere zonering.

De entree van de woning, met de van daaruit bereikbare woonruimte, ligt op het middelste niveau. In het hart van deze woonruimte is een met eiken fineer beklede kern gemaakt, waarin een deel van de keuken, een bijkeuken en een speelhoek zijn gemaakt. Rondom deze kern plooien zich op een natuurlijke wijze de verschillende woonfuncties. De keuken, met dubbel eiland, doet denken aan een professionele restaurantkeuken en daagt uit tot het koken van uitgebreide diners. Grenzend aan de keuken ligt de royale eethoek met zicht op de tuin. Door de verdiepingshoge tuingerichte glazen puien is er veel licht in het interieur gebracht. De zithoek ligt hierdoor als het ware in de tuin, als een oase in het groen. Het voormalige stenen haardplateau is, net als de kern, met hout bekleed, en is ingericht als speelpodium voor de kinderen.

Het domein van de ouders ligt met de ouderslaapkamer, badkamer, inloopkast en sportruimte, ligt op het onderste woonniveau. De slaapkamer is voorzien van een schuifpui naar de tuin en ook de sportruimte is voorzien van verdiepingshoge glazen puien. Deze puien kunnen overhoeks open geschoven worden, waardoor als het ware buiten gesport kan worden.

Op de verdieping liggen, in de bestaande structuur van de woning, de kinderslaapkamers. De kinderen hebben hier ook beschikking over een eigen badkamer. In deze badkamer is ook een niveauverschil aanwezig, waardoor een voor kinderen speelse, uitdagende ruimte ontstaat.

Door gebruik te maken van de bestaande structuur en de daarin aanwezige karakteristieke elementen, maar ook vrij denkend met de mogelijkheden om te gaan, is een uitermate ruimtelijk en dynamisch familiehuis ontstaan. Een prachtig voorbeeld van duurzaam revitaliseren.

Verbouw split-level bungalow Leeuwarden

Naar boven