Bezig met laden

Bezig met laden

Johan Sijtsma Architectenteam loopt al langer voorop met duurzaam bouwen

Johan Sijtsma Architectenteam loopt al langer voorop met duurzaam bouwen

23 september 2010

Al in 2005 bedacht Johan Sijtsma het gemeentehuis van Weststellingwerf. Schijnbaar moeiteloos en zonder er reuring aan te geven maakten hij en zijn collega’s een bijzonder duurzaam en innovatief kantoor. Met een minimum aan middelen werd een super functioneel, duurzaam en mooi gebouw neergezet. 

Gemeentehuis Westellingwerf te Wolvega Het gebouwontwerp is kien ontworpen en maakt optimaal gebruik van de natuurlijke energiebronnen. Via een ontwerp met zonering, compartimentering en een efficiënt ruimtegebruik werd op natuurlijke wijze een hoge mate van duurzaamheid bereikt. In combinatie met warmtepomptechnieken verbruikt het gebouw amper energie. Er zitten veel innovaties in het gebouw, die op het eerste gezicht niet herkenbaar zijn, maar wel degelijk hun vruchten afwerpen. Het trappenhuis en de hal functioneren als natuurlijke energiebronnen. Ze laten de warmte van de zon op een gedoseerde wijze toe en vormen een buffer voor de kou als de zon niet schijnt. De ontsluitingsstructuur van de kantoortoren is ook uniek. Er is sprake van één hoofdtrappenhuis en niet van twee, zoals gebruikelijk is. Door een slimme en veilige organisatie van de plattegronden in het gebouw en het ophangen van het trappenhuis aan de zuidzijde buiten het gebouw is niet alleen sprake van een veilige situatie, maar ook van een aanzienlijke besparing van ruimte en materiaal. De veiligheid van de vluchtroute wordt nog eens extra gegarandeerd door het toepassen een overdruksituatie, waardoor in geval van brand en rookontwikkeling het trappenhuis een veilige vluchtroute blijft. Behalve innovatief en effectief op het gebied van energiebesparing, biedt het trappenhuis ook een prachtig panoramische ervaring bij het gebruik ervan.



De grote glazen hal van het gebouw is vormgegeven als een groot overdekt marktplein, waar een aangename temperatuur heerst door de natuurlijke warmte van de zon zonder toevoeging van extra energie. De grote overstekken beschermen de gevels tegen regen en vormen een natuurlijke zonwering. De grote overstekken dragen ook bij aan het beperken van het onderhoud aan de gevels. De in de grote hal aangebrachte spreekkamers en balie met zeven vaste werkplekken zijn als cocons in de grote glazen hal gesitueerd. Door ze in de hal te plaatsen is er amper energie nodig voor het verwarmen ervan. Omdat er sprake is van indirecte zontoetreding hoeft in deze werkruimtes niet gekoeld te worden wat ook veel energie bespaard.

Gemeentehuis Westellingwerf - Energie label a

 

Na 5 jaar stilzwijgen wordt het gebouw nu bekroond met een A label door energiemaatschappij Essent . “Het gebouw verbruikt amper energie”, schrijft Essent. Een prachtige bekroning voor het gebouw en voor het architectenbureau van Johan Sijtsma. Nu komt maar weer eens “de stille kracht” van het duurzaam ontwerpen van gebouwen naar voren. Die blijkt wezenlijk energiezuinig te zijn. Geen woorden maar daden werkt.

Bij de engineering van de installaties in het gebouw werkte Johan Sijtsma samen met Nico Hijlkema van Schreuder adviseurs te Leeuwarden. De installaties werden uitgevoerd door installatiebedrijf Oosterveld uit De Blesse.

Bekijk het officiele persbericht van de Gemeente Westellingerwerf als PDF

 

Ook in Leek ontwierp Johan Sijtsma Architectenteam een voorbeeldcentrum voor Duurzaam Bouwen. Voor de gemeente Leek realiseerde Johan Sijtsma een informatiecentrum waar consumenten, die willen bouwen in de wijk Oostindie, alles te weten kunnen komen over de mogelijkheden voor Energie Nul Bouwen.

Voorbeeldcentrum Duurzaam Bouwen te Leek

 

In dit voorbeeldhuis waar geen energie wordt afgenomen van nutsbedrijven, wordt getoond hoe op een praktische wijze een woonhuis gerealiseerd kan worden welke geen energie vergt van nutsbedrijven en dus zelfvoorzienend is. Er is sprake van innovatie op tal van gebieden. Ten eerste is ook hier gebruik gemaakt van een optimaal efficiënt gebouwontwerp. De vertrekken zijn optimaal op de zon georiënteerd, het huis is optimaal gecompartimenteerd en de huid van de woning is optimaal geïsoleerd. Luchtcollectoren, fotovoltaïsche cellen en warmtepomptechnieken zijn gecombineerd. Daarnaast zijn eerlijke materialen uit de regio toegepast. Het informatiecentrum is verder gemakkelijk wijzigbaar en flexibel in te delen. Het is nu in gebruik als informatiecentrum, maar kan in de toekomst dienst doen als normaal woonhuis. Het voorbeeldcentrum in Leek laat zien hoe op een natuurlijke wijze energie zuinig bouwen bereikt kan worden.

De technieken zijn voorhanden. Het slim combineren ervan levert mooie werkzame resultaten op.

De twee omschreven voorbeelden laten zien dat innovatie voor handen is. Dat het een kwestie is van deskundig en kien combineren van bekende technieken. Energie Nul bouwen kan betrouwbaar zonder onnodig en risicovol experimenteren bereikt worden. Duurzaam, inspirerend én betrouwbaar bouwen gaan bij Johan Sijtsma Architectenteam hand in hand.

Leeuwarden, september 2010

Naar boven