Bezig met laden

Bezig met laden

Bungalow familie Peereboom klaar voor de toekomst.

Bungalow familie Peereboom klaar voor de toekomst.

06 november 2012

Bungalow familie Peereboom klaar voor de toekomst. Mijn wijlen architectenvriend Ruud Feekes bouwde in zijn leven een prachtig palet bungalows. Het grootste deel ervan realiseerde hij in het bungalowwijkje “Woelwijk” in Tytsjerk.


Het is een prachtig lommerrijk wijkje net buiten Leeuwarden. Naast het mooie park Vijversburg en tegen de golfbaan gelegen, is dit wijkje een oase van rust en luxe.

De bungalows die Feekes hier realiseerde, waren voor die tijd vooruitstrevend en modern. Het ruw bezaagde gasbeton van de gevels is in de meeste huizen toegepast en was voor die tijd uniek. De oorspronkelijke opzet van de bungalow was ruimtelijk mooi doordacht met een slaapvleugel, een woonvleugel en een garage met berging.

De bungalow die de familie Peereboom kocht was al eens uitgebreid door een regionale aannemer en niet meer in originele staat. De gerealiseerde uitbreiding had de harmonie verstoord. De verhoudingen waren door de verbouwing zoek geraakt, de constructie ervan was onder de maat en de oorspronkelijke verfijnde uitstraling van het huis was weg. De keuken was klein, er was een donkere tussenkamer ontstaan, de hal was krap en er was een te klein werkkamertje aanwezig. Jammer dat Feekes toen niet betrokken is geweest bij de uitbreiding. De familie Peereboom heeft met mij de kansen van het huis verkend en besloten het samen met mij te verbouwen.

Verbouwing bungalow door Johan Sijtsma Architectenteam

De locatie is prachtig en het huis bood volop kansen er een droomhuis van te maken. We hebben er samen een droomhuis van gemaakt met mooie ruimtes, fijne verhoudingen, mooie materialen en lekker veel licht.

De nieuw entree is royaal en loopt nu door in een zone die de verschillende woonplekken met elkaar verbindt. We hebben een grote eetkeuken met een aansluitende bijkeuken gerealiseerd. De bijkeuken staat in verbinding met de garage. In de keuken past een royale eettafel. We hebben er een strakke keuken met een mooi natuurstenen blad en een vaste kastenwand met mooi houtfineer gerealiseerd. Het woongedeelte hebben we onderverdeeld in 3 plekken. Een lees- en luisterplek met een strakke open haard, een royale zithoek en een deel waar een tweede hoge tafel gesitueerd kan worden. De kamer is groot maar door de verdeling in plekken ook intiem. Een ruimtelijk element verbindt de plekken met elkaar. De oorspronkelijke eikenhouten parketvloer is gerenoveerd en uitgebreid tot één nieuw geheel. In combinatie met de strak gestukadoorde wanden en het plafond vormt dit een mooie verfijnd geheel.

De bungalow is weer helemaal op niveau en klaar voor veel woonplezier.

Naar boven