Bezig met laden

Bezig met laden

Vernieuwing zorgcentrum “De Spiker” te Harlingen.

Vernieuwing zorgcentrum “De Spiker” te Harlingen.

11 mei 2012

We werken graag aan projecten voor mensen. Het slimmer, beter en met compassie vormgeven van gebouwen in de zorg motiveert ons. Een goed doordacht en ergonomisch kloppend ontwerp kan in de zorg veel bijdragen aan het beter kunnen huisvesten, verzorgen en verplegen van kwetsbare mensen.



Na het ontwerpen van het nieuwbouwplan voor een psychogeriatrisch verpleeghuis met appartementen in de binnenstad van Franeker voor Zorggroep Noorderbreedte, mochten we ook een plan maken voor het vernieuwen van “De Spiker” in Harlingen. Dit verzorgingshuis moest uitgebreid worden met woongroepen waar ook dementerende ouderen goed kunnen wonen en verzorgd kunnen worden. We hebben twee uitbreidingen en een ontwerp voor de gewijzigde vleugels van het gebouw bedacht, waar de nieuwe bewoners kunnen wonen. 

In de nieuwe woonvorm “De Haven” konden we onze ideeën over het beter huisvesten, verplegen en verzorgen van dementerende ouderen goed kwijt. Zo is het, net als in Franeker, ook hier gelukt de publieke gangen uit het plan te weren. Wij hechten veel waarde aan privacy van bewoners. De groepswoningen zijn gewoon via de voordeur te bereiken. Bewoners worden niet meer geconfronteerd met vreemden die door hun gangen dolen en hebben hierdoor meer privacy.

Vernieuwing zorgcentrum “De Spiker” te Harlingen.

Bekijk hier de afbeelding als PDF en in groter formaat

In het hart van het gebouw is modern multifunctioneel centrum “De Markt” gerealiseerd. Hiervoor is het hele bestaande centrum van het gebouw met entree, eetzaal, winkel, balie en receptie verbouwd tot een open, gastvrij en levendig centrum waar bewoners, bezoekers en verzorgers op een moderne, plezierige manier kunnen verblijven. Het biedt ruimte voor een scala aan activiteiten. We hebben het zo ontworpen dat er met minder menskracht een mooiere en betere dienstverlening geboden kan worden. Een voorbeeld hiervan is de ontworpen wellnessruimte. Bewoners kunnen hier in een eigentijdse luxe omgeving gebruikmaken van een grote douche, stoomdouche of bad. Ook in een massageruimte is voorzien.
Vernieuwing zorgcentrum “De Spiker” te Harlingen.


We zorgen ervoor dat ruimtes niet alleen functioneel, maar ook vriendelijk en modern zijn. Op een manier die ook ouderen aanspreekt. We maken geen oubollige ontwerpen maar zorgen op een eigentijdse manier voor een warm thuisgevoel. We letten scherp op de regels van ergonomie en menselijke maten, zowel voor bewoners als voor verzorgers. Het moet goed wonen zijn, maar ook het verzorgen en verplegen van de bewoners moet optimaal en passend plaats kunnen vinden.

Naar boven