Bezig met laden

Bezig met laden

“De Nieuwe Buze” verenigt jong en oud in Steenwijk

“De Nieuwe Buze” verenigt jong en oud in Steenwijk

15 september 2014

Op de schouders van de geschiedenis bouwen aan de toekomst”. Dit thema was voor mij leidend bij het ontwerp voor “De Nieuwe Buze” in het centrum van Steenwijk.


Mooi aan de rand van het hoge bolwerk, en naast de oude stadspoort ligt “De Buze”, een muziekzaal. De Buze is een begrip in Steenwijk en omstreken. Een trouwe club “oudere jongeren” runt dit centrum met veel passie.

De groep was echter te klein geworden en het gebouw te sleets. In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heb ik een nieuw centrum getekend dat geschikt is voor een brede doelgroep. Het bestaande schoolgebouw waarin de oude Buze gevestigd is, wordt vernieuwd en het verkrotte aansluitende, tot eethuisje verbouwde woonhuis, gesloopt. Dit stak dominant door de rooilijn en nam het zicht weg op een mooi kerkje dat er naast gesitueerd is. De locatie is een beschermd stadsgezicht, en er was aanvankelijk niet gedacht aan sloop van panden op deze plek. Door dit eethuisje wel te slopen kwamen de karakteristieken van het bijzondere schoolgebouwtje en de kerk naar voren en werd hun bijzondere wederzijds versterkende relatie voelbaar. 

De Buze

Op de door sloop beschikbaar gekomen plek heb ik de benodigde uitbreiding van het centrum ontworpen in een modern volume dat bekleed is met brons / goud kleurige aluminium lamellen en voorzien is van zwarte metalen kozijnen en veel glas. Het wordt een element volledig in contrast met de kerk en de voormalige school. Maar het gebouw is niet dominant en overheersend, het komt voort uit de kenmerkende volumes en belijningen van de bestaande bebouwing.

De rooilijn van de kerk en de rooilijn van de school zijn doorgezet, de goothoogte van de kerk is gevolgd en de diepte van de kerk komt overeen met de diepte van de nieuwbouw. Door in de vormgeving geen elementen uit het verleden over te nemen maar te kiezen voor een verfijnde eigen expressie blijft de geschiedenis haar eigen waarde houden en richt de nieuwbouw zich op het heden. Ik heb geprobeerd dezelfde verfijning te bereiken dan waarmee de bestaande gebouwen gemaakt zijn, maar dan in het nú.

De Buze

Oud en nieuw verenigen zich zo tot een harmonieus geheel dat niet dweept met het verleden, maar op een eigentijdse optimistische wijze met elementen van nu vormgegeven is.

Het plan vormde een verrassende uitkomst voor de gemeente en de Overijsselse welstandscommissie “Het Oversticht”. Het heeft me veel plezier gegeven dat hiervoor genoemden, het ontwerp mogelijk hebben gemaakt met het zogenaamde “hardheidsbeginsel”. Ik had er nog niet van gehoord, maar het beginsel maakt werken van bijzondere waarde mogelijk die normaal gesproken niet in het beleid passen, maar die het bestuur door haar bijzondere kwaliteiten toch graag gerealiseerd  ziet.

Het nieuwe multifunctionele centrum “De Nieuwe Buze” biedt straks weer een keur aan nieuwe mogelijkheden en is door haar wijzigbare indeling voor veel doelgroepen geschikt. Haar “shake hands” oplossingen verbinden tijd en mensen.

Johan Sijtsma Architect AVB BNA.

 

De Buze

Lees dit gerelateerde nieuwswsartikel op architectenweb.nl:
De nieuwe Buze verenigt modern en oud - Architectenweb.nl

Naar boven