Bezig met laden

Bezig met laden

Multifunctioneel bewegingscentrum Reset te Burgum

Multifunctioneel bewegingscentrum Reset te Burgum

27 oktober 2014

De natuur in de hoofdrol. 


“Eenvoud, Rust en Verstilling” waren al de thema’s die ik hanteerde in mijn ontwerp voor het gemeentehuis van Weststellingwerf. Het zijn begrippen die ik graag hanteer; misschien wel om mijn neiging tot expressie en dynamiek te beteugelen. Overbodigheid is immers wat ik wil voorkomen. Echtheid en eenvoud is wat ik zoek. Geen saaie eenvoud, maar een opwekkende én tegelijk rustgevende. Het lijken tegenstrijdigheden, maar het zijn mijn tegenstrijdigheden die ik als architect wil verenigen. Spannende gebouwen maken. Dicht op de rand, niets overbodig. Veilig, deugdelijk, verfijnd, spaarzaam, maar ook energiek en dynamisch genoeg om te verheugen.

Het gebouw dat ik voor Reset mocht bouwen is een hoogtepunt voor me waarin ik mijn hang naar eenvoud en spaarzaamheid gerealiseerd heb zonder verlies van dynamiek. Hier is het gelukt met een minimum aan middelen een maximaal resultaat te bereiken. Met weinig details en materialen is de verfijning bereikt waar ik naar op zoek ben. Lang niet altijd lukt dat. Vaak vragen opdrachten en omgevingen meer toevoegingen van me dan ik eigenlijk wil. Waarschijnlijk zochten mijn opdrachtgevers van Reset onbewust rust in een gebouw omdat ze zelf al zo bruisen van dynamiek en de functies die het gebouw huisvest ook niet bepaald saai zijn. Het heeft me wel wat overredingskracht gevergd, maar het is me ook dankzij de natuur rondom het gebouw gelukt de overbodigheid te weren.

Door vaak te wijzen op de geweldige natuur rondom het gebouw en de waarde daarvan. Graag wilde ik de natuur in de hoofdrol en een transparant en verfijnd gebouw daar midden in. Dat ik mocht bouwen midden in een park, wat een feest. Goed functionerende ruimtes maken midden in de natuur, kan het mooier?

Voor dit verzamelgebouw met een keur aan dienstverleners van verloskundige tot masseur, podotherapeut, schoonheidsspecialiste, kapper, fysiotherapeut, fitnesscentrum en restaurant, mocht ik ook het interieur ontwerpen. Als contextueel werkend architect richt ik mij altijd op functie en omgeving. Als het interieur onderdeel uit maakt van de opdracht, stelt dat je in staat de complete beleving van ruimte en context te realiseren.

De meubels, de kleuren en details lopen van binnen naar buiten door, hebben dezelfde sfeer en er is niets wat zich onnodig opdringt (m.u.v. de judomat dan). Het is een totaal geworden waarbij de natuur de hoofdrol speelt. Het licht, de kleuren en de seizoenen wisselen rondom het gebouw en leveren door het jaar een fascinerend spel van kleur licht en leven. Mens, natuur, gebouw in harmonie.

Een fijne ervaring, een stil én dynamisch gebouw te mogen realiseren.  

Johan Sijtsma Architect AVB BNA.

Naar boven