Bezig met laden

Bezig met laden

Een nieuw afscheidscentrum voor Noordwolde.

Een nieuw afscheidscentrum voor Noordwolde.

02 april 2015

Het huidige uitvaartcentrum in Noordwolde moet afgebroken worden om plaats te maken voor woningbouw. Zo is door de gemeente Weststellingwerf bepaald. Het bestaande gebouw van de uitvaartvereniging voldoet ook niet meer aan de eisen van de tijd. Het is niet geïsoleerd en renovatie brengt te hoge kosten met zich mee.


De vereniging hecht er waarde aan haar leden uit eigen dorp en omgeving een goede opbaarvoorziening te bieden en heeft besloten tot de aankoop van bouwgrond en het bouwen van een nieuw afscheidscentrum.

Het wordt geen uitvaartcentrum met zaalaccommodatie. De uitvaartbijeenkomsten worden toch veelal elders georganiseerd. Het wordt een afscheidscentrum met drie opbaarruimtes, een familieruimte, sanitaire voorzieningen en een kantoor voor de vereniging. De plattegrond is voor een deel flexibel indeelbaar, zodat er ruimtes samengevoegd kunnen worden en er ook kleine groepsbijeenkomsten georganiseerd kunnen worden.

We hebben er een elegant gebouwtje van willen maken met mooie materialen en zorgvuldige details. Het heeft een V-vormig dak en de ruimtes die eronder zitten, zijn qua hoogte afgestemd op de functie van de ruimte. Er wordt een bijzondere bruin– zwarte metselbaksteen van afwijkend formaat en structuur toegepast. Met een bijzondere zwart bruine gesinterde bovenlaag.

De tuin aan de zijkant en achterkant van het gebouw wordt ingericht voor de mensen die afscheid nemen. Hier komt een mooie gelegenheid om alleen of met anderen in een natuurlijke omgeving verdriet te verwerken en even te bezinnen.

Met het realiseren van uitvaartcentra heb ik een brede ervaring opgebouwd. Al eerder bouwde ik in Franeker, Wommels en Nootdorp Pijnacker en ontwierp ik centra in Heerhugowaard en Assen. Ook realiseerden we in de gemeente Weststellingwerf al het uitvaartcentrum in Wolvega. Mooi waardevol werk voor mensen en hun omgeving.

Onderstaand een impressie van het uitvaartcentrum in Wolvega.

 

Johan Sijtsma architect AVB BNA

 

Naar boven