Bezig met laden

Bezig met laden

Verbouw woonhuis familie Baarsma op Ameland “voelt als nieuw huis.”

Verbouw woonhuis familie Baarsma op Ameland “voelt als nieuw huis.”

11 mei 2015

“Het voelt helemaal niet als een verbouwing, maar het lijkt alsof we een heel nieuw huis hebben gekregen” zei Jolanda Baarsma tegen mij na de verbouw van haar woonhuis op Ameland.


Haar echtgenoot Eelke voegde er nog aan toe dat de tuin na de verbouwing veel groter lijkt dan voorheen, terwijl hij kleiner is geworden. En ook dat de ruimtelijkheid van het nieuwe interieur zo fijn is. Inclusief het zicht op de duinen.

Zo, daar kan ik het als architect mee doen! Wat is het toch fijn als een project goed lukt en een opdrachtgever blij en enthousiast is met het resultaat van je werk.

Het was een mooie verbouwing van het huis van Eelke en Jolanda Baarsma op Ameland. Vanaf het begin klikte het tussen hen en mij. Er was vertrouwen en ik kon vrij hun wensen vertalen. Het mocht modern worden en dat het “apart”  zou worden was ook niet erg.  Samen om tafel gezeten, terwijl ik luisterde naar de wensen van mijn opdrachtgevers, kon ik al in grote lijnen schetsen hoe de uiteindelijke verbouwing er uit kon komen te zien. Dat doe ik graag, schetsen met de opdrachtgevers om tafel. Ik kan dan direct zien hoe een opdrachtgever reageert op mijn voorstellen. Er is dan een fijne wisselwerking tussen mij en de mensen waarvoor ik ontwerp.

Het huis dat verbouwd en uitgebreid moest worden, is een archetypisch ontwerp van eind jaren zestig. Een huis zoals een kind dat tekent.

Het ligt op een geweldige plek aan de rand van de Amelander duinen. Het is een groot huis dat vroeger in gebruik is geweest als pension. De beschikbare ruimte was  echter niet mooi verdeeld en de woonkamer en de keuken waren klein. Bovendien was er weinig  zicht op de duinen vanuit het zitgedeelte. Er was behoefte aan meer praktische ruimte en er moest een popoefenruimte gerealiseerd worden. Oefenen met de band zonder geluidsoverlast te veroorzaken, was de wens.

We hebben de wensen vertaald  in een nieuw “huisvormig”  volume met een daar doorheen stekend volume met een glazen pui en een witte gestukadoorde omlijsting. In het nieuwe “huis” is de popoefenruimte ondergebracht. In het scheef daardoorheen stekende volume is de uitbreiding van het woongedeelte ondergebracht. De scheve lijn is spannend én functioneel. Het vormt zowel binnen als buiten lekkere zitplekken. Door de scheve lijn wordt het volume aan de zijde van de buren verkleind en wordt een bestaande aangebouwde schuur onopvallend in het volume opgenomen.

De materialisering met de natuurlijke leien en het stuukwerk geeft het geheel een spannende en optimistische uitstraling die goed past bij het bestaande huis en het omringende duinlandschap.

Johan Sijtsma architect AVB BNA

 

Naar boven