Bezig met laden

Bezig met laden

Dorpshuis De Rede te Ried

Aan dynamiek en ondernemerszin is bij de vrijwilligers in Ried geen gebrek. Een enthousiaste groep mensen heeft in het dorp in de Waadhoeke samen de schouders eronder gezet. In goede samenwerking met Jorn Vorn Architect en ons ArchitectenTeam hebben we een prachtig nieuw dorpshuis gerealiseerd. Als testcase werd in gezamenlijkheid de muziekkoepel, met als windvaan op het dak de kenmerkende Riedster kat, gebouwd. Uitgangspunt voor het dorpshuis was het met respect omgaan met de bestaande beeldbepalende gebouwen. Het voormalige schoolgebouw en de onderwijzerswoning zijn integraal onderdeel van de nieuwe multifunctioneel te gebruiken accommodatie. Een dynamische plek om elkaar te ontmoeten, te vergaderen, feest te vieren, toneel te spelen, muziek te maken, te knutselen, te eten en te drinken!

Aan de Hoofdstraat heeft de aanblik nog een zekere ingetogenheid. De bestaande gevels zijn gerenoveerd en daarmee in ere hersteld. Voor de realisatie van het dorpshuis is een deel van het bestaande L-vormige schoolgebouw gesloopt. In de ruimte die ontstond tussen het resterende deel van het schoolgebouw en de voormalige onderwijzerswoning is een nieuw bouwdeel gerealiseerd.

Centraal tussen het voormalige schoolgebouw en de onderwijzerswoning ligt de nieuwe hoofdentree. Vanuit deze entree stappen bezoekers een nieuwe wereld binnen. De grote, lichte foyer met royale bar en horecakeuken is het hart van het dorpshuis. De foyer heeft overhoeks een transparante gevel die zich met het oplopende dak opent naar de omgeving. Het nieuwe bouwdeel is duurzaam gebouwd met gelamineerde vurenhouten spanten, een dak met vurenhouten balken en Chipwood dakplaten. De gevels zijn gerealiseerd met Oregonpine houten kozijnen. Door gebruik te maken van deze natuurlijke materialen ontstaat een warm en behaaglijk interieur met een frisse en eigentijdse uitstraling.

In het voormalige schoolgebouw zijn de lokalen samengevoegd tot één multifunctioneel te gebruiken zaal met podium en backstageruimte. De ruimte heeft de uitstraling gekregen van een heuse theaterzaal. Door de toepassing van een panelenwand is de podiumzaal ook te verbinden met de foyer. Naast het oude schoolgebouw is een nieuwe houten berging gerealiseerd.

In de onderwijzerswoning is de huiskamer met biljart en darts gerealiseerd, met aan de voorzijde nog een kleine, sfeervolle vergaderruimte. Het authentieke karakter van de woning is daarbij zorgvuldig in ere hersteld. Op de verdieping heeft de workshopruimte een plek gekregen. Het is multifunctioneel te gebruiken gebouw geworden voor een keur aan activiteiten en daarmee een voorbeeld van duurzaam herbestemmen.

 

Naar boven