Bezig met laden

Bezig met laden

Appartementen Hege Hearewei te Stiens

Tegen de kern van het dorp Stiens ligt een prachtige groene ruimte met volkstuinen en het rudiment van een boerderij. De plek ademt het verleden, ooit stond hier de Burmania State. Met deze kenmerken biedt deze plek de mogelijkheid om een duurzame, toekomstbestendige inbreiding te realiseren.

De compositie van de het erf is gebaseerd op de aardappelschuren, zoals die in hart en nieren met Stiens verbonden zijn. Het grootste schuurvolume is haaks op de Hege Hearewei geplaatst en biedt uitzicht op de kerk en de volkstuinen. Parallel aan de Hege Hearewei is een lager volume geplaatst, dat met een open gevel naar de weg is gekeerd. De toegang naar het erf ligt op de plaats waar deze ook al lag in de tijd dat hier nog een state stond, en daarna toen de plek in gebruik was als boerderij. Op het erf maken de schuren met bergingen en carports de compositie af. Er ontstaat hier een omsloten, intiem erf.

In de verschillende schuurvolumes worden levensloopbestendige appartementen gerealiseerd. De appartementen zijn ruim van opzet en kunnen naar wens van de bewoners van indeling verschillen. De balkons zijn royaal en liggen deels inpandig en deels buiten het gebouwvolume. Er is hier schaduw en beschutting van de woning, maar ook de mogelijkheid om van de groene omgeving te genieten. Het plan biedt ruimte voor ongedwongen ontmoeting in een dorpse sfeer. 

Naar boven