Bezig met laden

Bezig met laden

Verbouw woonhuis op Ameland

Het huis dat verbouwd en uitgebreid moest worden is een archetypisch ontwerp van eind jaren zestig. Een huis zoals een kind dat tekent. Het ligt op een geweldige plek aan de rand van de Amelander duinen. Het is een groot huis dat vroeger in gebruik is geweest als pension. De beschikbare ruimte was  echter niet mooi verdeeld en de woonkamer en de keuken waren klein. Bovendien was er weinig  zicht op de duinen vanuit het zitgedeelte. Er was behoefte aan meer praktische ruimte en er moest een popoefenruimte gerealiseerd worden.  

We hebben de wensen vertaald  in een nieuw “huisvormig”  volume met een daar doorheen stekend volume met een glazen pui en een witte gestukadoorde omlijsting. In het nieuwe “huis” is de popoefenruimte ondergebracht. In het scheef daar doorheen stekende volume is de uitbreiding van het woongedeelte ondergebracht. De scheve lijn is spannend én functioneel. Het vormt zowel binnen als buiten lekkere zitplekken. Door de scheve lijn wordt het volume aan de zijde van de buren verkleind en wordt een bestaande aangebouwde schuur onopvallend in het volume opgenomen. De materialisering met de natuurlijke leien en het stucwerk geeft het geheel een spannende en optimistische uitstraling die goed past bij het bestaande huis en het omringende duinlandschap.

Het huis dat verbouwd en uitgebreid moest worden is een archetypisch ontwerp van eind jaren zestig. Een huis zoals een kind dat tekent. Het ligt op een geweldige plek aan de rand van de Amelander duinen. Het is een groot huis dat vroeger in gebruik is geweest als pension. De beschikbare ruimte was  echter niet mooi verdeeld en de woonkamer en de keuken waren klein. Bovendien was er weinig  zicht op de duinen vanuit het zitgedeelte. Er was behoefte aan meer praktische ruimte en er moest een popoefenruimte gerealiseerd worden.  

We hebben de wensen vertaald  in een nieuw “huisvormig”  volume met een daar doorheen stekend volume met een glazen pui en een witte gestukadoorde omlijsting. In het nieuwe “huis” is de popoefenruimte ondergebracht. In het scheef daar doorheen stekende volume is de uitbreiding van het woongedeelte ondergebracht. De scheve lijn is spannend én functioneel. Het vormt zowel binnen als buiten lekkere zitplekken. Door de scheve lijn wordt het volume aan de zijde van de buren verkleind en wordt een bestaande aangebouwde schuur onopvallend in het volume opgenomen. De materialisering met de natuurlijke leien en het stucwerk geeft het geheel een spannende en optimistische uitstraling die goed past bij het bestaande huis en het omringende duinlandschap.

 

“Het voelt helemaal niet als een verbouwing, maar het lijkt alsof we een heel nieuw huis hebben gekregen” zei Jolanda Baarsma tegen mij na de verbouw van haar woonhuis op Ameland. Lees dit gerelateerde nieuwsartikel »

Naar boven